Ik wil jullie niet meer zien

kleintje v&d kopie

Beste John, beste Ton,

In FD las ik dat de rechter jullie niet meer wil zien. Waarom? Blijkbaar acht de rechter de verschillen tussen jullie overbrugbaar en acht hij jullie capabel genoeg om er zonder oordeel van een bovenstaande partij uit te komen. Zij gaf nog een tip: betrek een mediator! Ik zou zo graag bij die gesprekken aanwezig willen zijn. De mediator stelt eerst een simpele vraag: wat houdt jullie verdeeld? John stelt: ‘Om V&D te redden is een loonoffer nodig. Mensen op de winkelvloer voelen heus wel dat er minder omzet is en zij zijn echt bereid nu wat in te leveren, zodat zij straks hun werk behouden. Laten we in hemelsnaam tempo maken!’ En de bonden zeggen: ‘Over de ruggen van de medewerkers geld besparen, hoop op winst in de toekomst geven. Wie zegt ons dat ze er straks niet alsnog uitgeknikkerd worden!’ Het leidde eerder tot een symmetrische escalatie. Jullie gooiden de kop in de wind en riepen: ik zie je bij de rechter!

De mediator – ik las ergens dat het een oud-rechter is – zal naar het gemeenschappelijke zoeken en jullie uitspraken herdefiniëren. ‘Dus jullie hebben een verschil in inzicht over de aanpak van de problemen? Dus jullie vinden het allebei van belang om te denken vanuit organisatie- en medewerkers belang? Het is nodig om het vertrouwen in elkaar te versterken. Wat is daarvoor nodig?’ In de vertrouwelijke setting, achter gesloten deuren… zou het dan ook gaan over die àndere belangen en behoeften? De vakbonden kampen met een fikse daling van het aantal leden, hebben moeite bestaande leden te bedienen en zijn niet in contact met de niet-leden. En hoe zit het precies met de belangen van Sun Capital Partners Inc., de eigenaar van V&D?

Ik verheug me al op het kantelpunt van jullie mediationproces. Met de harde feiten op tafel zoeken jullie samen naar duurzame oplossingen. Hoe zien directie en vakbonden de toekomst van het bedrijf? En vooral: hoe zorgen jullie ervoor dat de visie van de medewerkers daarbij betrokken wordt? Wat ik me afvraag…., hadden jullie tijd kunnen winnen door zelf het initiatief te nemen voor een traject met een onafhankelijke mediator?

Groetjes, Cara

Deel dit bericht: