Award beste onderzoeks-rapport

Ik ben gek op onderzoeksrapporten. Althans, op de communicatieve versies ervan. Mijn eerste baan was bedrijfsonderzoeker en ik mocht de tabellen in het rapport plakken. En ja, dan heb ik het over plakken met plakband! Als onderzoeker was ik er zeer op gebrand dat de conclusies onder de aandacht kwamen van de belanghebbenden. Van onderzoek naar actie, daar ging het om. Ik ontdekte later dat film een goede manier is om onderzoeksresultaten te presenteren. Je krijgt de beste quotes als je deelnemers van een groeps- of focusgesprek direct na afloop voor de camera zet. Ik waardeer bijvoorbeeld het videoverslag van Amnesty International over etnisch profileren. Nieuwsgierig googlede ik laatst op “award onderzoeksrapport”. En ja hoor, gevonden: de vereniging van sociologen heeft de prijs in 2014 uitgereikt aan onderzoekers die zich bezig hielden met klachten in de zorg. Hoewel het rapport in mijn ogen prima leesbaar is en het methodologisch wel helemaal oké zal zijn, vind ik het zo zonde dat er geen film bij zit!

Deel dit bericht: